Különbségek az OLED és QLED TV-k között

A különbség a QLED és az OLED között


Ha új intelligens TV-t szeretne vásárolni, akkor nem kerülheti el ezt a két képtechnológiát - a QLED és az OLED. A kettő egyértelműen az elektronikai piac legfontosabb kutyája. És ha azt mondja, hogy nem lát különbségeket fogyasztóként, akkor a következő soroknak nagy érdeklődésre számot tartanak.


Mi a QLED?


A továbbfejlesztett Quantum Dot technológiával a QLED TV olyan képet hoz létre, amelyen egyszerűen többet láthat: tiszta, stabil és pontos világos színek, a részletek gazdagsága a nagyobb kontrasztok révén és a csúcsfényessége akár 4000 nit.


Gyorsan elmagyarázhatja, hogy mit kap belőle. Képzeljük el, hogy egy nagyvasút fut. Sötét tárgy áll egy sötét sarokban. Alig látja ezt a hagyományos tévékészülékeken, vagy egyáltalán nem. A HDR-képességgel és a most elérhető kontraszt tartománnyal, amely akár kétszer olyan magas, mint az előző generációé, világosan láthatja azt a veszélyt, amely véget vet az thrillernek.


A QLED és az OLED között a legfontosabb különbség a kis részecskék - a kvantumpontok. Ezeket háttérvilágítással megvilágítják, majd felfedik a színüket. A QLED-t már nevezhetik színes világbajnoknak. A TV-készülék jobb kontrasztot és mélyebb feketét kínál. Ezenkívül nem számít, milyen szögben nézi a TV-t, a színek pontosak és erősek maradnak. Ezenkívül a változtatások felhasználhatók a színek sokkal pontosabb megjelenítésére a nagy fényerő mellett. Ennek eredményeként egy film játszható pontosan azokkal a színekkel, amelyeket a filmgyártó akart. Nem így - éppen így. A QLED képviseli a 100% színmennyiséget, azaz a teljes színteret és a csúcsfényességet.


Mi az OLED?


Az OLED a szerves fénykibocsátó diódát jelenti. Ez a televíziós technológia egyfajta fénykibocsátó dióda. A különleges dolog az, hogy felel az eszköz fényerejéért és képmegjelenítéséért, amelybe be van építve, és nincs szükség további megvilágításra.


Az ezen expozíciós technológiára támaszkodó tévékészülékek képminősége nagyon jó, mivel az OLED egyszerre fényforrás és képalkotó eszköz. Ez lehetővé teszi a különösen mély feketét. A színek erősek és ragyogóak. Az OLED TV kijelzők nagyon jó fekete és kontraszt értékei teszik ezt a technológiát különlegessé.


A QLED és az OLED hasonlóságai


Mind a QLED tévék, mind az OLED TV-k képesek megjeleníteni a 4k felbontást, a QLED akár 8K felbontást, ezért teljesen összhangban vannak az időpontokkal. A mai SmartTV generációnak újabb előnye van. A képernyők a falhoz közel vannak elhelyezve, és csak egy tápkábel segítségével a kiegészítő eszközökhöz, például az UHD Blu-ray lejátszókhoz vagy a játékkonzolokhoz vezettek a korábbi napok elviselhetetlen kábeleinek végére.


A különbségek a szervetlen QLED-től és a szerves OLED-től


A Q vagy az O, ami hasonlónak néz ki és hangzik, nem csupán egy kicsit más. Mint mindig, a könnyű és kissé az ár teszi a különbséget. Az OLED technológiával körülbelül 20 000 üzemóra után a szín és a fényerő szerves romlása figyelhető meg. Ez sokkal kevesebb, mint a Samsung QLED technológiánál. A QLED technológia szervetlen részecskékkel működik, ezért tartósabb, mint a szerves OLED-ek. Ez azt jelenti, hogy a színek és a fényerő évek után is szinte változatlanok. Az OLED kijelzőkkel viszont egyes színek fényessége nagyon gyorsan csökken.


Sokkal sokkal nehezebb azonban a gyakran nagyon gyors fényerő elvesztése. Mivel ez a képet nemcsak elmosódottnak, mattnak és tompának tűnik, hanem elveszíti a láthatóságot is. Röviden: egyre sötétebbé válik.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések