Hogyan áll össze a számítógép?



A számítógép olyan eszköz, amely automatikus adatfeldolgozást biztosít. Alapértelmezésben ez azt jelenti, hogy az adatokat programnak nevezett parancsok szerint dolgozzuk fel. A cikk folytatásában néhány szót szentelünk a számítógép felépítésének.

Beviteli egységek

Beviteli egységek segítségével parancsokat és adatokat küldünk a számítógépre, mivel ezek olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik az adatok bevitelét a számítógépbe. Számos beviteli egységet különböztetünk meg: billentyűzet, egér, mikrofon, digitális fényképezőgép, világító toll, grafikus tábla, joystick, szkenner és így tovább.

Kimeneti egységek

A kimeneti egységeknek az információkat olyan formában kell bemutatniuk az emberek számára, hogy érthetőek legyenek, de tárolhatják is későbbi felhasználás céljából. A kimeneti eszközök tehát a számítógépről szolgáltatnak adatokat. A kimeneti eszközök közül meg kell említenünk a számítógép képernyőjét, hangszóróit, plotterét, nyomtatóját és hasonlókat.

Ismerjük a bemeneti-kimeneti egységeket is, amelyek neve csak azt mondja, hogy bemeneti vagy kimeneti egységként szolgálnak. Ezek közé tartozik a képernyő-billentyűzet, az érintőképernyő és a képernyőolvasó.

Beltéri számítógép egységek

A laptop vagy asztali számítógép soha nem tudna működni a következő két beltéri egység nélkül: az alaplap és a központi processzor (CPU) nélkül. A CPU a számítógép közepe. Az egység egy elektronikus áramkörből áll, amely rengeteg tranzisztort, ellenállást, elektronikus elemet és így tovább rendelkezik. Ezek az elemek egy mikroprocesszornak nevezett kis táblán helyezkednek el.

A mikroprocesszor egyebek mellett a számítógép más egységeit is vezérli, ezért azoknak a lehető legközelebb kell lenniük egymáshoz. A mai számítógépekben így az alaplapra vannak csoportosítva.

Számítógépes memóriaegységek

A memóriaegységek szintén nagyon fontos részét képezik a számítógépnek, mivel feladatuk az adatok tárolása. Különböző utasításokat tárol a parancsok végrehajtásához és különféle adatokat, amelyekre a számítógépnek szüksége van. A belső memóriaegységek közé tartozik a ROM és a RAM. A ROM egy nem felejtő memória, amely állandóan információkat ír. Leolvashatunk belőle adatokat, de nem változtathatjuk meg őket. A RAM olyan memória, amelyre írhatunk és olvashatunk is. Munkamemóriának is nevezik.

A külső memóriaegységek közé tartoznak a mágneses meghajtók (szalag, lemez, dob), mágneses meghajtók (merevlemez, hajlékonylemez), optikai meghajtók (CD, DVD, Blue Ray) és különféle memóriakártyák.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések