Mi az a fejhallgató-erősítő, és miért van rá szükség?



A fejhallgató-erősítő lényegében egy erősítő, amely a forráseszköz (legyen az okostelefon, lemezjátszó vagy számítógép) által szolgáltatott alsó szintű hangjelet használja és erősíti, vagyis a jelet elegendő, előre beprogramozott szintre emeli, ami után a kimeneti eszköz (fejhallgató) hanggá alakítja. Ez szinte megegyezik a teljes méretű erősítőkkel, amelyek teljes méretű hangszórókkal működnek, csak kisebb mértékben. 

Az erősítő használata növeli a hangkimenet dinamikus tartományát. Ez kihat a hallott hang természetére is - az alkalmazott erősítő típusától függően reálisabbá, természetesebbé vagy simábbá teheti a zene jellegét.

Miért van rá szükséged?

Az elv az, hogy a zenei élményed nagyban függ a használt felszereléstől. A folyamatban részt vevő egyes alkotóelemek minősége bizonyos mértékben, mások jobban számítanak, mint mások. Legyen szó zeneforrásról (lemezjátszó, audiofájlok, nagy felbontású streaming szolgáltatás stb.), Zenelejátszóról (fejhallgató, hangszóró stb.), Vagy külső vagy beépített erősítőről és DAC-ról. 

Az egész hangrendszer össze van kötve, és csak olyan erős, mint a leggyengébb láncszem. Míg általában a leggyengébb láncszem a beépített erősítő és a DAC, amelyeket mindannyian hajlamosak vagyunk használni a számítógépünkön, laptopunkon vagy okostelefonunkon. Nem egyszerűen kiváló minőségűek, és nincsenek felszerelve komplex áramkörökkel, be- és kimeneti impedanciájuk alacsonyabb, mint az egyes amperek, ami azt jelenti, hogy a széles dinamikus tartományú hang kevésbé csillapodik.

A különálló fejhallgató-erősítők által nyújtott csillapító hatás miatt sokkal nagyobb hangerő-tartományban csökkenthetik a torzításokat. Ez azt jelenti, hogy mostantól a legmagasabb szintre emelheti a hangerőt, de továbbra is fenntarthatja a minőségét kis torzulásokkal - ami általában magas decibelű csengés. 

Mint korábban említettük, a hangos zene dinamikatartománya nagyobb és a torzítások sokkal kisebbek, de a dal csendes szakaszait is részletesebben kitöltjük, mert a dinamikatartomány nagyobb az általános hangerővel. Amikor az önálló fejhallgató-erősítővel először meghallgat egy olyan dalt, amelyet ezerszer hallgattak meg a fejhallgató speciális beállításaiban, olyan dolgokat hallhat, amelyeket még soha nem hallott.

Egy másik tényező, amely kulcsfontosságú a hangminőség szempontjából, ha a fejhallgatóról van szó, a fejhallgató kimeneti ellenállása. Ideális esetben a legjobb hangminőség érdekében a fejhallgató kimeneti impedanciájának tízszer nagyobbnak kell lennie, mint a teljesítményerősítő impedanciája. Ha a fejhallgató ellenállása sokkal nagyobb, mint az erősítőé, akkor a hang elvész. Ez különösen nagy impedanciájú fejhallgatókra vonatkozik, ahol a fejhallgató-erősítőknek megfelelően kell működniük, és kényelmes, hallható hangélményt kell nyújtaniuk.

Hogyan válasszon erősítőt?

A fejhallgató-erősítők széles választéka létezik. Vannak nagyméretű asztali méretű erősítők, amelyek a legjobb ár-érték arányt kínálják, és vannak más, akkumulátorral működő hordozható és könnyen hordozható erősítők. A fejhallgató-erősítőknek két kategóriája is van: szilárdtest-erősítők és csőalapú erősítők. A szilárdtest erősítők részletesebb információkat szolgáltatnak, és nagy a basszusuk, de hiányzik belőlük az a realizmus és gazdagság, amelyet a csöves erősítők kínálnak - bár mélyhang nélkül. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések