MI A 8K TECHNOLÓGIA A TELEVÍZIÓZÁSHOZ? FELBONTÁS ELŐNYEI



A televíziók világában a technológia szuperszonikus sebességgel halad előre, olyannyira, hogy néha kevés mozgásteret kell alkalmazkodni a technológiai piacon megjelenő új koncepciókhoz. Éppen ezért a sarkon lévő sok fantasztikus újdonsággal szemben több mint általános, hogy a termékválasztás egyre összetettebbé válik, és az Arsonnál tudjuk. Sok ügyfelünk szédeleg az előttük álló lehetőségek széles skálájától, és mások, éppen ellenkezőleg, meglepnek minket az új technológiák hatalmas irányításával, és ez még igényesebb felhasználókká teszi őket.

Az ipar tudja ezt, és talán ezért is zajlik a legjobb audiovizuális élményért folytatott verseny. Ha kifejezetten képre írjuk le, akkor valószínűleg az egyik leghevesebb. Mobilok, televíziók, számítógépek és kamerák felbontásában látjuk, amelyek egyre élesebb, részletesebb képernyőket kínálnak számunkra, szuper realisztikus színekkel.

Éppen ezért mai bejegyzésünk a 8K technológiának szól , amiről tavaly óta sokat beszélnek, de kevesen ismerik igazán annak előnyeit és hátrányait. 

Mit jelent a 8k? Milyen előnyei vannak? Érdemes 8k-s tévét venni? Mindazon ügyfelek számára, akiknek felmerül a kérdése, mi ez és milyen erényei vannak a többi létezőhöz képest? Itt vannak a főbbek! Kezdjük először az alapokkal

Mi az a 8K technológia?

A 8K technológia új szabvány a képfelbontási képernyőn, például a 8K-s tévék esetében, mivel neve szerint 8000 pixeles felbontáshoz vezet.  

Tisztázzuk, hogy egy 8K TV teljes felbontása 7680 x 4320 képpont (a vízszintes és a függőleges tengelyen). Ha ezt összehasonlítjuk egy 4 8K-val, amelynek felbontása 3840 x 2160 pixel, és a FULL HD-vel, amely 1 920 x 1 080 pixel, akkor egy 8 K-ról beszélünk, amelynek felbontása négyszer nagyobb, mint egy 4K-nál, és 16-szor nagyobb a felbontásnál. egy FULL HD. 

De mi a felbontás?

A felbontás az a hüvelykes képpontok száma, amelyet a képernyőn találhatunk. Minden képpont egy kis pont a képernyőn, minél több ilyen van, annál jobb a képminőség. Ez azt jelenti, hogy egy 8K televízió nagyobb képpontkoncentrációval rendelkezik a képernyőn, így sokkal élesebb képet és végül jobb felbontást kap, mintha egy üvegen keresztül látott valós jelenetet tudnánk érzékelni.

Ez a mélységes felbontásbeli különbség valóban észrevehető egy 8K-n?

Talán a legérezhetőbb különbség, amelyet megemlíthetünk, a 75 hüvelyk feletti képernyős televíziókra összpontosul (amelyekben eddig 8K technológia áll rendelkezésre), ahol az a nagyobb pixelszám valóban láthatóvá teszi a fentieket: sokkal valóságosabb és magával ragadóbb vizuális élmény . Mivel ilyen méretű televíziókban a szerényebb felbontás elmosódottabb és rosszabb minőségű képeket okozna.

Ez elsősorban azok számára vonzó, akik szeretik a hatalmas házimozi élményt, vagy a videojátékok és a játékok rajongói . Kisebb képernyőformátumok esetében ez az élességbeli különbség nem lenne olyan drámai, mivel minél kisebb a képernyő mérete, annál zsúfoltabbak a pixelek. Tehát egy 50 hüvelykes 4K (UHD) televízió vagy valami más, már tökéletesen teljesít ilyen körülmények között, vagy egy 2K (más néven FULL HD) 1080p-s funkcióval 49 hüvelykes vagy kisebb televíziókon, mondhatni, hogy megfelel.

Mi van, ha 8K-s tartalomról beszélünk?

Jelenleg nagyon kevés a tartalom a 8K-ban, még nincsenek olyan platformok, amelyek ezt a formátumot közvetítik. Például a Netflix vagy az Amazon UHD felbontással (3840 x 2160) teszi, ugyanez történik a videojáték-konzolokkal, például a PS4 PRO-val és az Xbox One X-szel. De ismerve a technológiai világ mozgását, várható, hogy a Közelben a jövőben ez meg fog változni annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználhassák a 8K-s TV hatékony technológiájának előnyeit.

Ez utóbbi pedig egyre kézzelfoghatóbb, hiszen a piacon már találhatunk olyan mobiltelefonokat és fényképezőgépeket, amelyek 8K-ban rögzítenek, példákat említve. Ezenkívül az NHK, a japán televíziós hálózat, amely a 8K-tartalmak létrehozásának vezetésére törekszik, a hírek szerint a 2020-as tokiói olimpiát szeretné 8K-ban forgatni (bár meg kell várnunk, hogy 2021-ben megrendezzék őket).

Milyen szerepet játszik a HDR egy 8K TV-n?

A HDR a nagy dinamikus tartományt jelenti, és ez biztosítja a kép kontrasztjának és színének jobb szintjét, kiegyenlítve a fény és a sötétség arányát (világosabb fehérek és mélyebb feketék), valamint a hangok nagyobb amplitúdóját, reálisabb színeket kapva. Ez életre kelti a képeket, és a 8K-val együtt teszi igazán kiválóvá a TV-t. 

Például a Sony a 8K TV-k ZH8 és ZG9 MASTER sorozatával   kiegészíti az X1 ™ Ultimate processzort, amely az adatok jobb feldolgozásához nyújt további lendületet a 8K képekhez, de ez a 4K és 2K formátumokat is támogatja minőségjavítás, amely a 8K X-Reality PRO révén meglehetősen közel lehet a 8K-hoz, és a tetejére a Super Resolution Object-bázisok szuper realisztikus textúrákat hoznak létre a teljes élmény érdekében.

Nagyjából összefoglalva a 8K előnyeit és hátrányait:

Előnyök: 8k televízió

• Nagyobb számú képpont koncentrálódik a képernyőn. Minél több pixel, annál jobban láthatók a részletek

• Élesebb képek, valódi színek és élénk megjelenés

Hátrányok 8k televíziók

• Ár. Talán ez az egyik legnagyobb hátránya, mivel a televíziók a legjobban kihasználják ezt a formátumot, amelyek nagy hüvelykekkel rendelkeznek.

• Streaming tartalom hiánya 8K-ban


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések