Mielőtt soundbart vásárolnál



A hangprojektorok nagyszerűek, ha frissíteni kívánja a tévé beépített hangszóróit, de sok modellben vannak olyan alapvető hibák, amelyek még a beállításuk előtt sem nyilvánvalóak.

A soundbarok kiváló kompromisszumot jelentenek a drága térhatású hangrendszer kiosztása és a TV beépített hangszóróinak ónos hangzása mellett, de ez nem jelenti azt, hogy tökéletesek. Valójában a hangsávoknak számos olyan valós problémája és korlátja van, amelyekre gyakran fény derül, hogy aztán felemelje a fejét, miután otthon beállított egyet.

Itt van, amit tudnia kell, mielőtt áttérne a soundbar megvásárlására.

1. A soundbar blokkolhatja TV-készülékének távérzékelőjét.

A falra szerelt soundbarok közvetlenül a tévé alatt láthatók, de a legtöbb ember a soundbart a tévéállványára helyezi. Ez problematikus lehet, mert a nagyobb hangsávok hajlamosak blokkolni a TV távirányítójának érzékelőjét, és arra kényszerítenek, hogy álljon fel és állítsa le a távvezérlőt a TV vezérléséhez. Ez egy igazi fájdalom, ezért ha soundbar vásárlását fontolgatja - különösen egy viszonylag magas modellhez, mint például a Boston Acoustics TVee Model 25 -, érdemes megnéznie, hogy hol van a tévé távérzékelője, és hogy a leendő hangsávja magas-e. elég ahhoz, hogy blokkolja.

Alternatív megoldásként választhat egy hangprojektort, amely elkerüli ezt a problémát. A Yamaha YAS-101hátulján remek IR-átjátszó található, ezért a hangprojektor elejéről fogad távoli parancsokat, és átadja azokat a mögötte lévő TV-n. A Zvox Z-Base rendszereit úgy tervezték, hogy a tévé alatt ülhessenek, így soha nem állnak útban.

2. Sokaknak nincs távvezérlőjük

Minden házimozi eszköznek saját távvezérlője van (éppen ezért tele van velük a dohányzóasztal), de a soundbarok ez alól kivétel. Sok modell nem tartalmaz távvezérlőt, és inkább arra számít, hogy programozza a hangsávot, hogy fogadja a parancsokat a tévé távirányítójáról. Elméletileg jó ötlet (kevesebb távirányító van a dohányzóasztalon), de a gyakorlatban nem működik annyira jól.

A probléma az, hogy a telepítési folyamat során arra kérik, hogy tiltsa le a tévé belső hangszóróit, így nem kap hangot mind a tévé, mind a soundbar, ami általában nem hangzik jól. Amikor a TV-távirányítóval beállítja a hangsáv hangerejét, a TV továbbra is megkapja ezeket a hangerő-parancsokat, és megjelenhet egy képernyőn megjelenő üzenet, amely tudatja Önnel, hogy a hangerő-parancsok nem működnek, mert letiltotta a hangszórókat.

3. A „virtuális térhatású” csak szélesebb sztereó

Szinte minden soundbar valamilyen „virtuális térhatású” üzemmóddal rendelkezik, amely azt ígéri, hogy a hátsó hangsugárzók gondozása nélkül térhatású lesz. Ezek a virtuális térhatású üzemmódok nem használhatatlanok, de a térhangzás közelében sem jutnak el. A legjobb esetben szélesítik a hangteret, így a hangsáv nagyobb lesz, mint a mérete.

Az egyetlen kivétel, amit hallottam, a Yamaha YSP sorozatú digitális hangprojektorai , amelyek meggyőzően készítenek térhatású effektusokat egy hangszórós házból. A Yamaha digitális hangvetítő azonban általában több mint 1000 dollárba kerül; a tipikus költségvetési soundbar nem csinál semmit a virtuális térhangzáshoz.

4. Előfordulhat, hogy nincs előlapi kijelzője

A gyártók ebben a közelmúltban javultak, de még mindig rengeteg hangprojektortt árulnak, amelyek nem rendelkeznek előlapi kijelzővel. Nem kell sok vizuális visszajelzés egy hangsávtól, de jó tudni, hogy mekkora a hangerő vagy milyen bemenetet választott. Ha a hangsávon csak az első LED-ek vannak elöl , akkor nem fogja tudni, hogy a hangerő túllicitálva van-e, vagy még van némi szabad hely.

Szerencsére a kijelzők egyre gyakoribbak az újabb hangsávokban. Különösen lenyűgöznek a Haier SBEV40-SLIM és a Zvox újabb Z-Base rendszerei "a hangszórórács mögött" kijelzői.

5. A csatlakoztathatóság nem biztos, hogy olyan fontos, mint gondolná

Amikor bármikor áttekintek egy korlátozott csatlakozású soundbart, például a kiváló hangú Harman Kardon SB 16-ot , mindig van egy (vagy kettő ) kommentelő, aki gyorsan elveti, mert hiányzik a HDMI-kapcsolat.

Igen, manapság a legtöbb házimozi eszköz HDMI-t használ, de ez nem jelenti azt, hogy szükségszerűen szükség lenne HDMI-portokra a hangsávon. Ehelyett csatlakoztathatja az összes házimozi-eszközt közvetlenül a TV-készülékéhez, majd a TV hangkimenetével csatlakozhat a soundbarhoz. Ilyen módon, amikor a tévé bemenetét kapcsolja, akkor a hangprojektorra küldött hangot is megváltoztatja. És ez általában kissé tisztább beállítás, mert csak egy kábelre van szükség a hangsávhoz.

Ez az elrendezés azt jelenti, hogy Ön csak a tévé csatlakozására korlátozódik, ami korlátozott lehet, ha régebbi tévéje van, csak néhány HDMI-porttal. Ebben az esetben előnyben részesíthet egy több csatlakozási lehetőséggel rendelkező soundbart.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések